TEST

august 2019
MTiOToFLS
« mar  
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

6 årsager til hårtab

Årsager til hårtab

Hårtab er en lidelse, som op mod 500.000 mænd og ca. 150.000 kvinder, lider af. Hårtab er frustrerende og et emne der kan ødelægge selv den bedste dag.

Hårrødderne, i hovedbunden er fæstnet, 3-5mm inde i huden og er tilsluttet kroppens karsystem. Fra karsystemet kommer de næringsstoffer, som er nødvendige og betinget for at håret kan vækste. Et enkelt hårstrå kan vokse op til 0,5mm om dagen. Rundt om selve hårroden ligger et tæt net af lymfekar, der giver en saltholdig lymfe.

Hovedbunden hos hver enkel person findes der ca. 300.000 hårfollikler. Hårfolliklerne kan være aktive i op til flere år for derefter at være inaktive i et par måder, hvor de ikke danner hår. Dette er årsagen til at mange lider af hårtab.

  1. fase. Hårets livscyklus, også kaldet den ’anagene fase’, varer fra 2-6 år. Ca. 90 % af det hår man har på hovedet befinder sig i denne fase.
  2. fase. Anden fase i hårets livscyklus, kaldes den ’catagene fase’ eller svindfasen. Denne fase varer dog kun et par uger og det er i denne fase af hårfolliklen bliver mindre.
  3. fase. Den tredje fase kaldes den ’telogene fase’ eller svindfasen. Denne fase kan vare op til et par måneder. Håret vokser ikke, men bliver fastgjort til selve folliklen. De ca. 10 %, eller lidt mere, af hårene er ikke specielt godt fastgjort til folliklen i hovedbunden. Når den tredje og sidste fase er afsluttet kommer håret igen i vækstfasen og starter igen ved 1. fase.

1. mulige årsag til hårtab

Den mest almindelige årsag til hårtab hos både mænd og kvinder, er den arvelige betingede form, som også kaldes androgen alopeci. Genernes overførsel, fra ens forældre, er skyld i 9 ud af 10 hårtabstilfælde hos specielt mænd. Testosteron, som er det mandlige kønshormon, spiller den største rolle. Testosteron er skyld i, at hårsækkenes normale struktur og blodforsyning hertil bliver svækket. Dette fører til at hårsækkene, i hovedbunden, langsomt dør hen.

Det er omdannelsen af testosteron til DHT (dihydrotestosteron) via et enzym, ved navn 5-alpha-reductase, der er den egentlige årsag til hårtab. En øget produktion af DHT vil på sigt lukke hårsækkene i ens hovedbund, idet at dette stof binder et øget antal af receptorer i folliklen. Denne proces bevirker at hårfolliklen gradvis bliver mindre og producerer tyndere og tyndere hårstrå, for til sidst helt at stoppe produktionen af hårstrå. Dermed opstår ’hårtab’.

Tidligere troede man at de mænd, som var skaldede, havde en mere seksuel kraft grundet større hormonmængder i kroppen, men dette er ikke sandt. Testosteronniveauet er normalt, hos skaldede mænd, men der er så større aktivitet af enzymet 5-alpfa-reductase, som omdanner testosteron.

Når mænd oplever hårtab starter hårtabet ofte i enten tinding eller på issen.

Det er ikke kun mænd der kan lide af hårtab. Hos kvinder øges hårtab efter menopause, hvor indholdet af østrogen i kroppen falder. Ofte lider kvinder af hårtab på en anden måde end mænd. Mænd lider ofte at hårtab i ’pletter’, hvorimod kvinder ofte må døje med en generelt mere tyndhåret hårpragt.

2. mulige årsag til hårtab

I op imod 2 % af alle tilfælde af hårtab, ligger årsagen hertil, i en sygdom i skjoldbruskkirtlen. Det kan både være tale om en under- eller overfunktion af skjoldbruskkirtlen. Denne sygdom rammer ofte kvinder.

3. mulige årsag til hårtab

Det at lide af hårtab i ’pletter’ har fået det latinske navn ’alopeci areata’. At lide af hårtab i pletter vurderes til at være skyld i kun 1-2 % af samtlige tilfælde af hårtab. Årsagen til hårtab i pletter kan være autoimmun-sygdom. Sygdommen gør at kroppens immunsystem angriber hårfollikler og får folliklerne til at gå fra vækst- og ind i hvilefasen.

4. mulige årsag til hårtab

Graviditet er en fantastisk ting, men dette kan også være årsag til hårtab. Mange kvinder vil opleve at de efter fødslen vil komme til at lide af hårtab. Imens at fosteret stille og roligt ’opbygges’ i kroppen afgiver kroppen sine ressourcer til fostret i en glidende overgang – i takt med at fostret vokser i maven. Idet øjeblik at barnet fødes vil der være overskud af ressourcer i kroppen. Hårtab under graviditet skyldes, at graviditeten er i stand til at udskyde en follikels indgang i hvilefasen.

5. mulige årsag til hårtab

En typisk og ofte set årsag til hårtab, hos specielt kvinder, er jernmangel.

6. mulige årsag til hårtab

Hårtab er en lidelse, som mange oplever nu til dags. Nogle vil opleve et hårtab i forbindelse med en traumatisk oplevelse eller måske stress. Lupus erythematosus , virussygdomme, medicin, stråling, ubehandlet sukkersyge eller psoriasis kan også være årsag til hårtab.

Jeg hedder Camilla og har været frisør gennem 12 år. Jeg er en af de tilknyttede frisører her på Hair-Blog.dk. Mine artikler omhandler egne erfaringer i min salon med mine gode kunder. Jeg ønsker dig god læsning.

1 response

  1. Jeanette Olsen

    Hej Camilla

    Kan meget anbefale denne guide til behandling af hårtab. måske andre der læser med kan få glæde af den.

    Knus og tak for god læsning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2019. All rights reserved. Designet & udviklet af Christoffer Steenbeck